Technik Pszczelarz
Kwalifikacja: ROL.09 Organizacja i nadzór produkcji pszczelarskiej
Okres trwania nauki: 2 semestry
Forma: zaoczna, zajęcia teoretyczne odbywają się on -line, praktyczne – stacjonarnie
Pszczelarz jest idealnym zawodem dla osób lubiących prace na świeżym powietrzu oraz przebywanie w ciągłym kontakcie z przyrodą.
Nauka tego zawodu usprawnia zręczność manualną, czucie dotykowe oraz koordynację wzrokowo-ruchową, a także wyostrza zmysł węchu i smaku. Należy pamiętać również, że praca w pszczelarstwie to w wielu przypadkach duży wysiłek fizyczny. Istnieje też duże narażenie na pożądlenie przez pszczoły. Pracę tę wykonuje się w odzieży ochronnej Praca jest pracą sezonową dostosowaną do naturalnego, odwiecznego tempa rozwoju rodziny pszczelej.
Podczas prowadzonych przez nas zajęć zostaniesz przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi,
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- określenia przyrodniczego i gospodarczego znaczenie chowu i hodowli pszczół,
oceny warunków przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych produkcji rolniczej,
-ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa,- wyposażenia pasieki oraz obsługi podstawowych maszyny i urządzenia stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej,
- pozyskiwania, konserwowania, przechowywania i sprzedaży produktów pszczelich zgodnie z obowiązującymi normami,
- planowania i wykonania zabiegów składających się na wychów matek pszczelich oraz rozpoznawania i zwalczania chorób pszczół,
- planowania i wykonywania zabiegów składających się na technologię produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.
Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnej pasiece i są prowadzone przez doświadczonych pszczelarzy!
Poniżej link do strony CKU, na której są dokumenty:
Dodaj komentarz